Vårt närområde

Höllviken är den största orten i kommunen och den badort du passerar först när du kör väg 100 mot Skanör och Falsterbo. Det är också här – längs med väg 100 – som Höllviksnäs möten med logi är beläget. Orten har rötter från vikingatiden och under det senaste seklet har den lilla orten utvecklats från en enkel sommarbadort till fler och fler året-runt boende. Bykärnan har blomstrande handel och det finns ett handelscentrum med allt från dagligvaruhandel till biograf och träningsgym. Höllviken ligger mitt emellan Öresund och Östersjön och vid god sikt ser man Öresundsbron torna upp sig när man kikar utmed sundet. Öresundssidan är populär bland kitesurfare och på Östersjösidan ligger Kämpingebukten med den klassiska vita sandstranden som är ett signum för hela Falsterbonäset. Är du sugen på en bit mat i Höllviken – finns det så väl pubar, pizzerior som asiatiska restauranger och fikaställen.

Ljunghusen är bostadssamhället som ligger på landremsan mellan Falsterbokanalen och Skanörs Ljung. Du har samma härliga vita strand på Östersjösidan som i Höllviken. Kör du längs med vägen 100 passerar du såväl en restaurang som ett anrikt bageri och i den gamla tågstationen ligger en mysig bistro med utsikt över hagar och Öresund.

Skanör ligger cirka 3 kilometer väster om Ljunghusen. På väg mot Skanör passerar du Skanörs Ljung med sina vackra Highland Cattle-kor och på hösten lyser hela heden av den vackra fridlysta ljungen. Skanörs historia sträcker sig bak till 1100-talet och var – tillsammans med tvillingorten Falsterbo- en av Nordens största städer under medeltiden. Havet var fullt av sill – vilket drog till sig såväl fiskare som köpmän från hela världen. I Skanörs gamla stadskärna finns flera gamla korsvirkeshus bevarade, en av Nordens äldsta kyrkor, ett vackert gammalt rådhus och Skanörs mölla. Bakom Skanörs kyrka ligger en liten kulle med en vallgrav. Här stod en gång Skanörs borg från 1200-talet. Eftersom såväl Skanör som Falsterbo härjades av bränder under 1800-talet finns det dessvärre bara ett fåtal byggnader som är riktigt gamla. Tar man sig ner till Skanörs hamn sjuder luften av liv och rörelse under sommaren. Här finns allt från restaurang till glassbar, galleri och vita stränder längs med hela Öresundsremsan.

Falsterbo är Skanörs tvillingort och den ”gamla” stadsgränsen är egentligen tångvallen som sträcker sig från busshållplatsen Triangeln hela vägen upp till Strandbadsvägen vid campingen. Under slutet på 1800-talet och början på 1900-talet blev den lilla orten en klassisk badort och på den tiden färdades många med tåg för att komma ner till Falsterbo station och gå på stranden vid Falsterbohus på Östersjösidan. Redan då hade man badhytter och dessa har levt kvar under alla år på Falsterbonäset. Inte långt från Falsterbohus ligger den gamla borgruinen och det är i princip bara en gammal grund som står kvar. Falsterbo stadskärna har många fina pittoreska hus och om man vill veta mer om området – det finns ett litet museum som har öppet under sommartid. Falsterbo kyrka ligger vackert inbäddad mellan Falsterbo Stadspark och strandklitterna och det sägs att man var tvungen att gräva fram kyrkan varje sommar under medeltiden – eftersom sanden begravt stora delar av kyrkan under tuffa höst och vinterstormar. Längs med Öresunds strandklitter, badhytter och mitt på de så kallade Flommarna ligger en av Falsterbos kända golfbanor. Längre ner i Falsterbo – nästan hela vägen ner på Nabben (Falsterbos södra udde) ligger den andra golfbanan där Öresund och Östersjön förenas. Söder om Nabben ligger sälarnas Måkläppen – den landremsa som endast har öppet för beskådning under november, december och januari. 

Vill du veta mer om vårt närområde, aktuell turistinformation, tips på restauranger, evenemang och butiker – gå in på www.semesterkansla.se

 

semesterkansla.se